fbpx

Šta je endometrioza

Specijalista ginekologije i akušerstva i subspecijalista endokrinologije Angela Ćorić govori o endometriozi, o istoriji, simptomima koji mogu ukazivati na to stanje, dijagnostici, ali i mogućnostima za liječenje…

Šta je endometrioza?

-Endometrioza je hronična imunološka i endokrina bolest, čija je osnovna karakteristika da tkivo nalik endometrijumu (sluznici materice) postoji i funkcioniše izvan mjesta njegovog prirodnog postojanja, tj. izvan materične šupljine. Ektopično endometrijalno tkivo najčešće je lokalizovano na organima male karlice, mada može postojati i na drugim organima, praktično bilo gdje u tijelu. Najčešće su u kliničkoj praksi opisane: endometrioza jajnika, falopijevih tuba, zadnjeg zida materice, mokraćne bešike, kolona, apendiksa, ali i bilo kojeg dijela trbušne maramice koja pokriva dno male karlice i njene organe.

Koji su osnovni simptomi?

-Najčešći simptomi su veoma raznoliki: bolne menstruacije, obilna menstrualna krvarenja, hronični bol u maloj karlici, bolovi pri polnom odnosu, krvarenje između dva ciklusa, ciklična iritabilnost crijeva, ciklična iritabilnost bešike, sterilitet, hronični umor…

Kako se dijagnostifikuje endometrioza?

-Dijagnoza endometrioze moguća je na tri nivoa: klinička dijagnoza,”imaging” i hirurška dijagnoza.

Koje su mogućnosti liječenja?

-Liječenje endometrioze može biti konzervativno ili hirurško u zavisi od kliničkih manifestacija koje se najčešće mogu svrstati u dvije kategorije: pelvična bol i/ili infertilitet.

Zdrava ishrana, redovan odmor, bez alkohola i cigareta… Životni stil igra veoma značajnu ulogu u prevenciji i sporijem razvoju endometrioze.

Pregled kod Dr Angeline Ćorić možete zakazati na 19989.

  19989