fbpx

Da li se redovnim pregledima na vrijeme mogu otkriti maligne ginekološke bolesti?

Prof. dr Tatjana Božanović je redovan profesor Medicinskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu, specijalista ginekologije i akušerstva, Načelnik Operacionog bloka Klinike za ginekologiju, Univerzitetskog kliničkog centra Srbije i predsjednik Udruženja za ginekološku endoskopiju Srbije.

Briga o ženskom zdravlju je veoma važna. Odlaskom na redovne ginekološke preglede mnoga maligna oboljenja otkrivena u ranom stadijumu, mnogo se lakše i uspješnije liječe, naročito ako je poznato da početne patološke promjene grlića materice ne daju simptome.

Promjene grlića materice se otkrivaju veoma jednostavnim pregledom, kolposkopijom i uzimanjem brisa za papanikolau. Kolposkopija je mikroskopski, potpuno bezbolan pregled grlića materice, kada se precizno mogu vidjeti patološke promjene i dalje postupiti u zavisnosti od kolposkopskog nalaza. Bris za Papanikolau je dodatni pregled koji takođe daje značajne informacije o ćelijama sa površine grlića materice i iz početnog dijela cervikalnog kanala. Postoje lake, srednje i teške premaligne promjene. Lake se mogu pratiti određeno vrijeme, zato što u ogromnom broju slučajeva mogu same da se spontano povuku. Srednje i teške premaligne promjene liječimo ekscizionim tehnikama koje omogućavaju da se tkivo koje se otkloni histološki pregleda, dakle znamo šta smo skinuli sa grlića, a sa druge strane poštedne su za grlić materice, što znači da čuvaju dužinu grlića, kako bi on bio kompetentan za buduće trudnoće, kod pacijentkinja u reproduktivnoj dobi.

Takođe, ne moraju se baš sve promjene sa grlića materice otkloniti, zato je važan pregled iskusnog kolposkopičara koji će procijeniti o kakvom tipu promjena je riječ i kada je potrebno dalje preduzimati dijagnostičke i terapijske procedure.

Savjeti su Prof. dr Tatjane Božanović koja će 31. maja ordinirati u Moj Lab Poliklinici u Podgorici. Pregled možete zakazati pozivom na 19989.

  19989