fbpx

Ginekolog-onkolog, prof. dr Omer Devaja, iz britanskog West Kent Cancer Centra 28. jula u poliklinici Moj Lab Podgorica

Profesor doktor Omer Devaja, od 2003. radi kao specijalista ginekolog i subspecijalista hirurg za ginekološku onkologiju u West Kent Cancer Centru u Majdstonu, u Velikoj Britaniji, gdje je 2006. godine postao direktor subspecijalističkog programa iz ginekološke onkologije za jugoistočnu Englesku. Iste godine je postao i načelnik Ginekološko onkološkog odjeljenja u West Kent Cancer Centru. Od januara 2019. godine je direktor specijalizovanih hirurških grana u Majdston bolnici. 

Posebna specijalnost profesora je laparoskopska hirurgija (minimalno invazivna hirurgija) u ginekologiji i ginekološkoj onkologiji. 

Tokom poslednjih 20 godina izveo je preko 1.000 uspješnih laparoskopskih operacija, za koje se stručno usavršavao u Kvebeku u Kanadi. Uveo je laparoskopsku histerektomiju, laparoskopsku radikalnu histerektomiju, laparoskopsku pelvičnu limfadenektomiju u Onkološkom centru u Engleskoj i jedan je od pionira u razvoju detekcije sentinelne žlijezde kod karcinoma tijela materice i karcinoma grlića materice, koju je uveo 2004 godine, te trahelektomije (za čuvanje fertiliteta kod karcinoma vrata materice) i operacije malignih promjena na vulvi.   

Pored maligne prof. dr Omer Devaja bavi se i benignom patologijom:  laparoskopskim operacijama benignih cisti i tumora jajnika, laparoskopskom histerektomijom kod benignih promjena materice i obilnog vaginalnog krvarenja, kod mioma materice i endometrioze, kao i operacijama premalignih promjena na vulvi.   

Od 2002. godine je član Kraljevskog udruženja obstetričara i ginekologa (MRCOG). Prof. dr Omer Devaja je i ispitivač na Medicinskom fakultetu Gyus, Kings, and St.Thomas Medical School i ispitivač na subspecijalističkom ispitu za Ginekološku Onkologiju u Royal College of Obstetricians and Gynaecologist (RCOG). Član je predsjedništva British Gynae Cancer Society (BGCS) i član mnogobrojnih nacionalnih i internacionalnih udruženja (RCOG, BGCS, BSCCP, ESGO, BSGE, ESGE). Od 2014. godine angažovan je kao profesor po pozivu na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu. Godine 2022. izabran je za predsjednika radne grupe za Endoskopsku hirurgiju u Ginekološkoj Onkologiji u okviru Internacionalnog Udruženja za Ginekološku Endoskopsku Hirurgiju (ISGE). 

U toku svoje dugogodišnje karijere boravio je na stručnom usavršavanju u Kanadi, Španiji, Egiptu, Njemačkoj i Indiji, a publikovao je preko 40 stručnih radova, 10 poglavlja za stručne udžbenike i objavio dvije knjige: „Atlas iz laparoskopske hirurgije u ginekologiji” i „Karcinom jajnika”. 

  19989