fbpx

Kako razlikovati fiziološke pojave od oboljenja

U RANOM NATALNOM PERIODU I DOBU ODOJČETA

Grčevi (kolike) – beba se budi vrišteći, grči se, savija nogice prema trbuhu, crveni se u licu. Nekad se bol javlja prilikom podoja ili hranjenja, praćana gasovima ili stolicom. Ukoliko je beba zdrava, izgleda dobro, raspoložena je, ima dobar apetit, ima normalnu stolicu, dobro napreduje- u pitanju je kolika, a ne ozbiljan zdravstveni problem .

Refluks (bljuckanje)- vraćanje želudačnog sadržaja u jednjak. To je fiziološka pojava kod većine djece u dobi od 8-9 mjeseci. Razlikuje se od GERD-a, čiji su simptomi neprekidan plač, bljuckanje i povraćanje u mlazu, bljuckanje i nakon 1.godine, odbijanje hrane, poteškoće sa gutanjem, ponavaljanje respiratornih problema (astma, bronhitis, otežano disanje).

Opstipacija – usporeno pražnjenje stolice, dijete se muči, bolno plače, tvrđeg stomaka, neraspoloženo je duže od nedjelju dana. Usporeno pražnjenje crijeva kod beba može biti fiziološka, kao što je normalno da može imati stolicu poslije svakog obroka. Potrebno je potražiti pomoć ako beba više od 3 dana nije imala stolicu, a slabije napreduje, uznemirena je, pojavila se krv u stolici.

U PREDŠKOLSKOM PERIODU 

Doba najintezivnijeg razvoja imuniteta i najčešćeg boravaka u kolektivu

Proliv i povraćanje- djeca povraćaju iz raznih razloga, kao što su: infekcije, trovanje hranom, gastritisi, prekomjerni unos hrane… Ukoliko je dijete dobrog opšteg stanja, ono što možete uraditi je nadoknada tečnosti. Koristite oralnu rahidracionu terapiju, (1-2 min 5ml), ukoliko dijete povrati, sačekati 15-20min, pa nastaviti. Ako je gladno, ponuditi mu manje količine na 3-4h. Izbjegavati slatkiše, korisna je banana, paradajiz. Izolujte dijete od druge djece dok traju tegobe.

Na šta obratiti pažnju

Da li je dijete pospanije, je li jezik suv i ispucao, ima li hladne šake i stopala, mokri li, plače li bez suza.

Kada potražiti pomoć

Ako nije mokrilo više od 12h i ima već navedene znake dehidratacije,  odbija unos tečnosti, a već ima tečnu stolicu i povraća, ima visoku temparaturu i povraća, konvulzije, kožni osip, krv i sluz u stolici, proliv traje duže od 15 dana, ima masnu (bijelu) stolicu.

Šta možete dati djetetu da jede- majčno mlijeko, rižu, žitarice, ribu, povrće, meso.

Koje povraćanje je alarm

Bolovi u stomaku i povraćanje, povraćanje sa sadržajem krvi, naglao povraćanje praćno glavoboljom i slabošću jedne strane tijela, prisustvo žuči u pov.sadržaju, povraćanje ododjčeta u uzrastu do 1 mjeseca, praćeno izostankojm stolice. 

Bol u stomaku

Od bezazlenih funkcionalnih bolova koji ne traju dugo, do intezivnih koji traju duže, praćeni obilnim povraćanjem i temperaturom i zahtjevaju pregled pedijatra. Bolovi u stomaku mogu nastati i usled poremećaja opšteg stanja, infekcije, stresa, upale pluća, infekcije ždrela.. Važno je naglasiti da kod intezivnog bola u stomaku prije pregleda pedijatra ne treba dati analgetsku terapiju (Brufen, Paracetamol..).

Zaključak

Posmatrajte dijete – ukoliko je bez obzira na tegobe veselo i raspoloženo, nema mjesta panici.

Najčešće bezazlen razlog za posjetu pedijatru – izbirljivost pri jelu.

Neke od bolesti, kao što su GERD ili stomačni virusi se mogu tako ispoljiti.

Šta može pomoći:

  • Poštujte apetit vašeg djeteta, 
  • držite se rutine i služite obroke u isto vrijeme,
  • budite stpljivi prilikom uvođenja novih namirnica, 
  • neka vam dijete pomaže prilikom pripreme namirnica, 
  • dajte mu primjer svojom ishranom,
  • budite kreativni prilikom pripremanja hrane i 

Slatkiši nisu nagrada!

  19989