fbpx

Poremećaji fluentnosti – “mucanje”

Danas postoje mnoge kontraverze koje objašnjavaju tipove mucanja, efikasne terapije za liječenje mucanja, kontraverze vezane za uzroke nastanka mucanja, ideje da se pred djetetom ne koristi termin “mucanje” već da ga na primjer zovemo “smetnje” da se dijete ne isfrusfrira, kao da ono postavlja neku bitnu razliku između termina “mucanje”, “smetnje”, “teškoća” i dr. Zapravo je bolje da dijete čuje od nas za taj termin nego od vršnjaka i drugih ljudi. Iz svog dvodecenijskog iskustva zapazila sam da su sva djeca starija od tri godine veoma svjesna svoje muke, poštapaju se, traže pomoć da iznesu misao, ponekad i zamijene riječi u iskazu kako bi prekinuli grč.

Prava razlika između ova dva tipa mucanja jeste upravo u tipu spazma (grča) koji nastaje pri govoru. Za primarno, početno mucanje karakteristični su klonični grčevi, dok sekundarno mucanje dijagnostikujemo ukoliko su se u govoru pojavili tonični grčevi, koji se često kombinuju sa kloničnim. Dok je za kloničan grč karakteristično ponavljanje prvog glasa, sloga ili riječi, bez propratnih tikova i napetosti na licu, za sekundarno mucanje karakteristične su hezitacije, otezanja glasova i blokada pri govoru, koja u težim slučajevima mogu da potraju i preko deset sekundi. Traumatsko mucanje nastaje iznenada, kao što mu i ime kaže, nakon psihološke traume, i karakteristično je po tome što su simptomi intenzivni ali i prolazni, nakon dvije do tri sedmice iščezavaju i u potpunosti nestaju.

Uzroke mucanja ne bi trebalo tražiti u situacijama koje su prethodile nastanku simptoma jer su u pitanju samo okidači, već je odgovorna postojeća urođena neuropatska konstitucija koju je dijete naslijedilo od svojih predaka. Do mucanja nije došlo zbog jedne situacije, već nakon višemjesečne sublimacije raznih stanja koje zbog stresa ili uzbuđenja podižu kod djeteta tjelesnu napetost. Tretmani mucanja traju onoliko dugo koliko je potrebno da se dijete oslobodi napetosti i liši daljih izlaganja uzbuđenjima, pozitivnim i negativnim, nauči relaksiranom govoru i disanju, odmori od video igrica koje i te kako doprinose pojavi i održavanju mucanja i tikova.

Termin možete zakazati pozivom na broj 19989.

  19989