fbpx

Prof. dr sci. med. Omer Devaja 13. marta u Poliklinici Moj Lab

Profesor doktor Omer Devaja, specijalista ginekolog i uži specijalista hirurg za ginekološku onkologiju će u Poliklinici Moj Lab vršiti procedure dijagnostičke i operativne histeroskopije i Loop ekscizije.

Histeroskopija je veoma važan dio u ispitivanju steriliteta, ponovljenih pobačaja i/ili abnormalnog krvarenja iz materice. Dijagnostička histeroskopija se koristi da bi se ispitala unutrašnjost materice, postojanje septuma (pregrada) i/ili priraslica, polipa, mioma ili drugih abnormalnosti. Ukoliko se dijagnostifikuju patološke promjene u materičnoj duplji (polip, miom, pregrade) iste se mogu odstraniti operativnom hiteroskopijom koja se radi pod kratkom opštom anestezijom i pacijentkinje se, uglavnom, otpustaju istog dana.

Loop ekscizija (LEEP) je najsavremenija metoda za tretman predkancerogenih promjena na grliću materice. LEEP je ekciziona metoda za predkacerogene promjene koje se dijagnostikuju PAPA brisom ili biopsijom grlića materice. Ova procedura se izvodi električnom omčicom i zamjena je za konizaciju grlića materice. LEEP metoda ima manje komplikacija kao što su: krvarenje nakon procedure, sužavanja kanala grlića materice (stenoza), manji negativan uticaj na fertilitet i smanjene šanse za prijevremeni porođaj.

Od sada u poliklinici Moj Lab se mogu raditi i laparoskopije – dijagnostičke za ispitivanje bola u maloj karlici (endometrioza, priraslice, ispitivanje prohodnosti tuba kod liječenja steriliteta) i operativne za odstranjivanje endometrioze ovarijalnih cisti.

  19989