fbpx

Profesorka dr Violeta Mihailović Vučinić

Prof. dr Violeta Mihailović Vučinić je specijalista interne medicine, uži specijalista pulmologije i istaknuti stručnjak u oblasti sistemske sarkoidoze u regionu. Doktor je medicinskih nauka iz oblasti pulmologije, a njeno radno iskustvo sa pulmološkim bolesnicima dugo je četiri decenije. Domen rada dr Mihailović Vučinić je cjelokupna pulmologija, sa detaljnom obradom pulmoloških bolesnika. 

 

Posebno polje interesovanja su joj intersticijske bolesti pluća, granulomatozna oboljenja pluća (sarkoidoza) kao i tzv  rijetke bolesti (orphan lung diseases). Pored specijalizacije iz interne medicine specijalista je i pneumoftizologije, te se kao pneumoftiziolog dugi niz godina bavila dijagnostikom i liječenjem bolesnika sa tuberkulozom. Uvela je testove za latentnu tuberkulozu (Quantiferon TB GOLD) u Klinički centar Srbije. Od 2011 godine redovni je profesor na Katedri Interne medicine, Medicinskog fakulteta u Beogradu gde je radila sve do oktobra 2021, a u tom periodu bila je i šef nastavne baze Pulmologija pri Katedri interne medicine. Oblasti naučnog rada i istraživanja dr Mihailović Vučinić su Interna medicina, pulmologija, sarkoidoza, pludne fibroze i ostale bolesti plućnog intersticija.  

 

Obrazovanje je sticala na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu gdje je završila osnovne studije, odbranila magistarski rad iz pulmologije i stekla naziv magistra medicinskih nauka iz te oblasti. Specijalističke ispite iz pneumoftiziologije i interne medicine položila je sa odličnim uspehom, odbranila je doktorsku tezu i stekla naziv doktora medicinskih nauka, uže specijalnosti iz oblasti pulmologije.  

 

Radila je na Klinici za pulmologiju Kliničkog Centra Srbije, bila je načelnik odeljenja za sarkoidozu i druge granulomatoze i direktor Klinike. Radila je  u COVID režimu bolnice sa više od 3500 COVID 19 pacijenata. Od 2022. je  stalno zaposlena u Medigroup Opštoj bolnici.

 

Predsjednik je  je Respiratornog Udruženje Srbije, osnivač i predsjednik Udruženja za sarkoidozu Srbije, i posjeduje zlatno članstvo European Respiratory Society. 

 

Učestvovala je na brojnim projektima od velikog značaja i bila glavni istraživač u kliničkim studijama iz oblasti onkologije, idiopatske plućne fibroze , pneumonie  i genotipizacije. Objavila je tri knjige iz svoje naučne oblasti, brojna poglavlja u stručnim knjigama, kao i veliki broj stručnih radova. 

  19989