fbpx

Muče Vas alergije?

Muči vas alergija?  

Saznajte koji alergeni su krivci za to. 

Sve veći broj ljudi pati od alergije izazvane nekom vrstom alergena. Alergijske reakcije nisu bezazlene i osim što narušavaju kvalitet života, mogu nanijeti i ozbiljne posledice. Prvi korak u borbi protiv alergijskih reakcija je precizna i pravovremena dijagnostika. 

Nakon pojave simptoma koji ukazuju na alergijsku reakciju, neophodan  je pregled stručnjaka kako bi ustanovili da li se zaista radi o alergiji i odredio alergen ili alergeni koji su  izazvali reakciju. Ne treba zaboraviti da su simptomi često slični običnoj prehladi i da u igri mogu biti na stotine različitih alergena.  

Određivanjem krvne slike, tj. broja eozinofila kao njenog sastavnog dijela, i ukupnih IgE antitijela sa sigurnošću se isključuje ili potvrđuje prisustvo alergijskih reakcija. 

U organizmu postoje specifična IgE antitijela za svaki alergen, te njihovo ponovno unošenje dovodi do vezivanja za ova antitijela i izaziva pojavu simptoma alergijske reakcije. 

Određivanjem specifičnih IgE antitijela na pojedine alergene, može se ustanoviti koji od njih je uzročnik reakcije.

Na osnovu načina na koji se unose u organizam alergeni se dijele na nutritivne i inhalatorne. 

Najčešći simptomi alergija na hranu su: crvenilo kože, osip, otok, bolovi u stomaku, mučnina i dijareja. U slučaju ozbiljnih reakcija može doći i do anafilaktičkog šoka. Najčešći simptomi inhalatornih alergija su: svrab i suženje očiju, kijavica, curenje nosa, kašalj i iscrpljenost. U pojedinim slučajevima pojavljuje se i osip po koži, koja može biti suva i pucati.

Inhalatorni i nutritivni panel od po 20 alergena najčešćih za naše područje, po specijalnoj cijeni u Moj Lab laboratorijama. 

U laboratorijama Moj Lab možete odrediti INHALATORNI panel od 20 alergena najčešćih za naše područje, po specijalnoj cijeni od 45 eura.

Alergeni – inhalatorni panel
t3 Breza
t2 Siva jova
t4 Ljeska
t7 Hrast
g6 Mačiji rep
g12 Raž
w6 Divlji pelin
w9 Bokvica
d1 Evropska grinja
d2 Američke grinje
e2/e5 Epitel psa
e1 Epitel mačke
e3 Epitel konja
e6 Epitel zamorčeta
e84 Epitel hrčka
e82 Epitel zeca
m3 Aspergilus fumigatus
m2 Cladosporium herbarum
m1 Penicillium notatum
m6 Alternaria tenuis
Alergeni – Nutritivni panel
f17 Lješnik
f13 Kikiriki
f16 Orah
f20 Badem
f2 Mlijeko
f1 Bjelance
f75 Žumance
f78 Kazein
f35 Krompir
f85 Celer
f31 Šargarepa
f25 Paradajz
f3 Bakalar
f24 Škampi
f95 Breskva
f49 Jabuka
f14 Soja
f4 Pšenično brašno
f10 Susam
f05 Ražano brašno

U Moj Lab poliklinici  možete obaviti sve potrebne laboratorijske analize i u konsultaciji sa našim specijalistima prevazići alergijske reakcije koje vas muče. Inhalatorni panel uz specijalistički pregled sada po specijalnoj cijeni od 65 eura.

  19989